L’EMM EL FARISTOL ENREGISTRA UN DISC PER CELEBRAR EL SEU 15è ANIVERSARI

Els alumnes de cultura visual i plàstica de l’Escola Auró de Barcelona dissenyen la caràtula i la tipografia del disc.

A l’Escola Municipal de Música El Faristol sempre ens agrada anar més enllà de les rutes establertes, i creiem que la dimensió artística és polièdrica. Creiem que mitjançant la integració de les diferents expressions artístiques -música, dansa, literatura, arts plàstiques- s’arriba a desenvolupar una major sensibilitat estètica, artística i social, i es crea un lligam emocional amb les arts que ens acompanya en el nostre creixement personal al llarg de la vida.

Aquest any celebrem el nostre 15è aniversari, i entre les activitats que hem programat, hi ha l’enregistrament i la presentació d’un disc amb 15 temes on participaran tots els alumnes de l’escola, i que es presentarà durant el Concert d’Estiu a final de curs. El disc, amb el títol REC-ORDS, inclou temes que d’alguna manera o altra van estar presents en l’escena musical de l’any 2004, any en què l’escola de música va rebre l’autorització del Departament d’Ensenyament per a impartir-hi ensenyaments musicals no reglats. L’enregistrament s’ha dut a terme els dies 30 i 31 de març al Teatre Eliseu, i els alumnes de l’escola de música han organitzat assajos amb totes les formacions musicals implicades durant la setmana prèvia a la gravació.

Amb la voluntat d’establir nexes amb la dimensió plàstica i visual del disseny del disc, ens hem aproximat a un projecte on es treballi a partir de l’art contemporani i els processos creatius entesos com a eina per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones. Per això vam demanar la col·laboració als alumnes de l’Escola Auró de Barcelona i a l’especialista d’educació visual i plàstica, l’Oriol Garriga, que s’han encarregat del disseny del disc en format digipack CD.

L’escola Auró és una escola Pública d’Educació Infantil i Primària situada al barri de l’esquerra de l’Eixample de Barcelona. Es va crear l’any 1994, fruit de la fusió de dues escoles públiques: Escola Roure i Escola Fraussa. L’escola va decidir des dels seus inicis potenciar l’àrea de visual i plàstica, amb un especialista que treballa al taller conjuntament amb els tutors/es, per a fer créixer el potencial creatiu i d’expressió de cada infant. El professor de l’àrea de visual i plàstica, l’Oriol Garriga, va estudiar l’especialitat d’escultura a Belles Arts i va estar treballant al projecte Experimentem amb l’art: una entitat amb seu al barri de Gràcia de Barcelona, on la seva activitat principal és el disseny i realització de projectes educatius entorn de l’art, així com la gestió de l’Espai EART, un espai plurifuncional que obre nous camins en la recerca i l’experimentació de diversos vessants del món de l’art i l’educació.

L’Oriol ha treballat amb els alumnes de 3r i de de primària de l’Escola Auró, fent-los partícips de l’encàrrec que els hi proposàvem des de l’escola de música: els alumnes de 3r s’encarregarien de crear una tipografia original per als títols i crèdits del disc, i els alumnes de farien les il·lustracions per portar a terme el disseny del disc. Per crear la tipografia, els alumnes de 3r de primària van conèixer el projecte “Homlessfont”: una iniciativa de la Fundació Arrels que consisteix a crear tipografies a partir de la cal·ligrafia de persones que viuen als carrers de Barcelona, i els beneficis obtinguts van destinats a ajudar al mateix col·lectiu de les persones sense llar. L’objectiu del treball amb els alumnes era reivindicar la lletra i la cal·ligrafia de cada persona com a única i intransferible, en una edat on cada alumne està en procés de trobar la seva pròpia cal·ligrafia. Per fer-ho, els alumnes van haver d’omplir una plantilla escrivint totes les lletres de l’abecedari en majúscula i minúscula, i entre totes les grafies van crear una tipografia on cada lletra pertany a un alumne de tercer. Per generar aquesta tipografia i fer-la útil informàticament, van utilitzar la plataforma web Dafont, un aplicatiu que et permet generar tipografies gratuïtament o per un baix cost mensual.

Els alumnes de de primària van ser els encarregats de fer les il·lustracions pel disseny del disc. En el treball previ, es va presentar un mapa de Roda de Ter, i es van dur diferents instruments a classe per tocar-los i investigar-los. Però sempre es va treballar posant en dubte la definició pròpia del dibuix, i intentant establir la representació gràfica com a eina de comunicació, no com una forma de plasmar la realitat. Es va utilitzar càmera clara i càmera obscura per tenir visions diferents dels instruments, i sempre es va dibuixar directament amb tinta xinesa o retolador, sense llapis previ, per perdre la por al traç directe. Amb escuradents, pinxos i canyes de bambú, a poc a poc van anar sorgint els esbossos del que seria el disseny final de la caràtula del nostre disc.

El resultat és espectacular: uns dibuixos i una tipografia preciosos que capten molt l’essència de la nostra escola, i ens inviten a descobrir l’obra d’un grup d’alumnes disposats a comunicar-se i expressar-se a través de la música i les arts plàstiques, tot establint un diàleg contemporani entre els dos projectes educatius. De fet, la valoració final que van recollir els mateixos alumnes de 6è en finalitzar la proposta, tot preguntant-se què implica acceptar un projecte com aquest, o com es va viure l’experiència, recull molt bé el que havia passat al llarg d’aquell grapat de sessions: un llistat d’adjectius i situacions, reflexions lliures i personals, on podem trobar tantes situacions com mirades:

Divertit, al·lucinant, emocionant, angoixant, únic, entretingut, unitari, una oportunitat, transparent, especial, interessant, esperançador, caòtic, cultural, unificador, detallat, avorrit, diferent, “oriolòs”, normal, intel·ligent, musical, artístic, un treball d’observació, acolorit, entretingut, instrumental, difícil, “interesting”. Records.

Al llarg d’aquest segon semestre, al vestíbul de l’escola de música s’exposarà el treball d’aquests artistes que prèviament ja s’ha exposat a l’Escola Auró, i que es pot visualitzar al blog de l’escola.

https://auroplastica.wordpress.com/2019/03/20/rec-ords-15-anys-de-musica-a-lescola-el-faristol/

Ara és l’hora que aquest diàleg a distància es materialitzi i els alumnes de l’escola de música i els alumnes de l’Escola Auró es puguin conèixer i intercanviar opinions sobre els processos creatius que els han dut a realitzar aquest projecte. Així doncs, els invitem a venir i gaudir el 25 de maig al Concert d’Estiu, on podran escoltar el directe tots els temes que formaran part del disc on ells han participat!

A l’escola Auró, aquest projecte s’ha pogut tirar endavant gràcies a l’acompanyament i col·laboració de la Natàlia Reina i la Laia Marcè (tutores de 6è A i B), la Joana Buj i la Gemma Cuscó ( tutora de 3r A i mestre acompanyant de 3r B), l’Elisenda Baiget (mestre de música), l’Olga Izquierdo (Equip SIEI), el Toni Galera (Auxiliar d’EE), la Marta Casbas (fisioterapeuta de l’EAP) l’Oriol Garriga (especialista d’Educació Visual i Plàstica i coordinador de projecte) i L’Elisenda Lozano, la Clara Hidalgo i la Gemma Cuscó (equip directiu). Moltes gràcies a tots ells per fer-ho possible!

Anuncis

Un comentari Digues la teva

  1. Dolors ha dit:

    Ya tinc ganes de escolta el nou disc..
    Avui felicita a tots els directors de la escola de música el faristol per fe la gran feina que fan amb el alumnes de la escola durant aquest 15 anys.
    Moltes felicitats per els 15 anys.
    Fermes una gran família de la música,estig desitgen que arribi el gran per escolta el concert que a la Verge Sol del Pont.FELICITAS.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s